Од  Chris Carmichael, основач и главен тренер на CTS

Честопати слушам како велосипедистите сениори навлегуваат и веруваат во митови поврзани со нивниот тренинг. И тоа ги враќа назад. Во некои случаи, не заради тоа што тие прават нешто погрешно, туку нивните верувања во однос на стареењето ја нарушуваат нивната визија за тоа што спортистите над 50 години можат да постигнат.

Неодамна, користејќи ги апликациите на Strava и Training Peaks ги анализирав моите тренинзи и податоците сумирани за 2020та година и сублимирав 8071 милја висинско искачување, 643 часови тренинг со вкупно 368 активности. Реалноста е дека возењето велосипед претставува навистина голем и значаен дел од мојот живот и речиси 50 години кумулативно искуство со велосипедот кое пред Ковид 19 го споделував со голем број на спортисти со кои заедно учествував на најсложените кампови и настани поврзани со велосипедизмот.

Генерацијата помеѓу 50-70 години е на една необележана територија и постојат многу истражувања за стреењето и дури за последиците од тоа да се биде активен наместо да се биде седентарен. Во минатото на пример, релативно мал број на луѓе трчаа, возеа велосипеди, правеа тежински вежби или кардиоваскуларен фитнес во нивните 50ти години.

Специфичните митови прикажани подолу во текстот, се примарна заблуда за тоа дека стареењето значи дека стануваме кревки или за тоа дека телото неизбежно се троши. Заблуда за тоа дека стануваме кршливи и треба да правиме само лесни до умерени активности за да не се експонираме премногу, да не се повредиме или да предизвикаме дегеренативни ефекти. Секако, постојат консеквентни ефекти кои стареењето ги предизвикува во однос на перформансите, но спортистите сениори, посебно оние чие тело со години наназад искусува вежбање и тренинг, можат да направат многу повеќе отколку што другите луѓе очекуваат од нив.

Мит бр.#1: Сите маркери за перформансите се влошуваат по 50тата

Ова зависи од начинот на перцепција и појдовната точка.

,,Вашиот максимален аеробен капацитет (VO2 max) засилено ќе се намалува и прогресивно ќе губите мускулна маса. Волуменот на крв кој се пумпа во едно отчукување на срцето исто така опаѓа. Споредено со седентарен човек, ова кај спортистите оди со позабавено темпо.”

Телото не престанува да се адаптира на тренингот и интензитетот со стареењето. Повозрасните спортисти можат често да го подобруваат сопствениот VO2 max затоа што имаат сеуште простор за тоа. Можете да ја зголемите мускулната маса ако се фокусирате на тренингот и нутритивната поддршка. Но она што најмногу можете да го подобрите е лактатниот праг, како процент од вашиот VO2 max. Дури и ако вашиот VO2 max се намалува за 1-2 % годишно, сеуште можете да ја подобрите вашата силова издржливост за 5-8%. Освен ако сте толку брзи колку што е воопшто можно да бидете😊

Мит бр.#2: Возрасните спортисти не можат да спринтаат

Возрасните спортисти не можат да спринтаат затоа што тие не спринтаат, не затоа што телото не може да произведува сила. За спортистите над 50 години, она што јас најчесто го гледам, е недостаток на специфики во тренингот или поточно во делот за издржливост. Малиот број на вртежи на пример е заборавен. Оттаму и интервалите со висок интензитет се забораваат. Забрзувањата се туркаат настрана. Тренингот се сведува на умерено темпо со умерена каденца и многу ретко одредена вежба за одржување на лактатниот праг.

Ако тренирате тогаш можете, без разлика дали станува збор за високо интензивен спринт или ТТ интензитет. Вратете ги спецификите и вашето тело ќе се адаптира соодветно.

Мит бр.#3: Возрасните спортисти не можат да издржат тренинзи со високи оптоварувања

Количината на стресот предизвикан од тренингот кој еден човек може да го толерира е базиран на многу фактори и овој мит е повеќе за зголемување на границата на тој резултат. Како тренери, честопати гледаме како еден сениор на пример кој мора да направи пауза од 2 месеци по претходно сериозен тренинг план, неговата форма опаѓа. Кога ќе се обидат да се вратат назад, на местото каде застанале, тоа често за нив се чини неможно. Спортистите кои се поконзистентни и кои иронично кажанo се спортисти во пензија, можат да го задржат принципот на исклучително сериозен тренинг план. Ова конкретно беше докажано во 2020та година кога работата од дома и рестрикциите во патувањето доведе многу спортисти да го зголемат обемот и интензитетот на тренингот. И не само што успејаа да го совладаат, туку остварија и голем прогрес.

Можете да се справите со навистина сериозни тренажни предизвици. Она што треба да го направите е да бидете умни и да внимавате на периодот за одмор, но не и да ги ограничувате своите цели само заради вашата возраст.

Мит бр.#4: Возрасните спортисти не можат да закрепнат помеѓу интензивни тренинзи

Честопати слушам како возрасните спортисти не можат да се одморат помеѓу тренизите како што тоа го правеле пред неколку години. Ако порано за одмор им бил доволен еден ден, сега тоа се два. И јас го чувствувам тоа, навистина. Можноста за обновување на мускулното ткиво и стресот од тренингот се совладува побавно од порано.

Како тогаш велосипедистите над 50тите преживуваат за време на повеќедневни велосипедски тури и настаните на CTS на пример?

Како и во другите области од нашиот живот, возрасните спортисти мораат да работат попаметно отколку посилно. Шансите се, вашите навики за одмор и закрепнување од помладите години да станат навистина подобри. Морате да се одморите подобро и адаптирате повеќе. Спиење, нутритивен план и хидратација се темелите за закрепнување после тренингот. Кога заедно со моите колеги велосипедисти возиме преку 500 милји за неколку дена фокусот е еден: храна, сон, возење. И сето тоа во круг. Дури и во вашиот секојдневен живот треба да вложите во тоа да го зголемите потенцијалот за одмор и навиките околу истиот. Ќе забележите значајно подобрување во успехот да закрепнете од ден во ден.

Извор:www.trainrgright.com